Ny lysteknologi krever digitale lysjusteringsapparater

Ny lysteknologi krever digitale lysjusteringsapparater

Fra halogenlysene på 60-tallet via Xenon-teknologien på 90-tallet frem til LED-teknologi i dag med såkalte intelligente lys. Lysteknologien har vært i en rivende utvikling de siste årene, mens apparatene og metoden vi justerer disse etter, har stått stille.

Det er et paradoks at vi fortsatt bruke samme type analoge apparater i dag som vi gjorde på 60-tallet, men med stort fokus på lasersikte på apparatet for å lette innjusteringen av selve apparatet.

 

Denne justeringsmetoden er nå i ferd med å bli foreldet da nye systemer stiller mye strengere krav til nøyaktighet og fleksibilitet. For eksempel har VAG nå Dynamic Light Assistand (DLA) på flere modeller.

 

DLA er et intelligent lys-system som tillater maksimal lyseffekt på veien uten å blende møtende trafikk. Systemet er kamerabasert, og oppdager selv møtende trafikk som den kalkulerer nøyaktig blending for, samtidig som den opprettholder maksimal lysstyrke i resten av lysbildet.

 

Alle gamle systemer har en statisk høyde (cut off) på nærlys som vi kan justere vertikalt og horisontalt med et analogt apparat. DLA har en dynamisk cut off som vi ikke kan identifisere nøyaktig nok med vårt øye, og dermed heller ikke klare å justere med et analog apparat. For å klare dette, trenger vi et digitalt kamerabasert lysjusteringsapprat som kalkulerer cut off matematisk.

 

Vår leverandør MAHA har lysjusteringsapparet for intelligente lys: MAHA Lite 3 har et CMOS-kamera som overfører lysbildet i digital form. En høyteknologisk mikroprosessor beregner cut off matematisk, og viser dette på displayet. Apparatet er brukervennlig og har bl.a. en akustisk justeringsfunksjon som hjelper mekanikeren til å justere riktig uten å se på apparatet, men fullt ut fokusere på selve justeringen. Apparatet kan også overføre dataene trådløst til PC eller testlinje for dokumentasjon (tilbehør).

20.09.2012

NDS Group, avd. AutoMateriell, Gilhusveien 7 A, 3414 Lierstranda, tlf. 32 84 77 00, e-postadresse: firmapost@automateriell.no